We zeggen vaak ‘meten is weten’ en dat geldt voor veel dingen. Als je een mooie kast maakt, moet je precies weten welke maten die kast moet hebben. Je kan natuurlijk wel een leuke kast maken, maar als hij niet past heb je daar natuurlijk niks aan.
Daarom is het belangrijk om eerste alle maten op de meten voordat je aan de slag gaat. Als de kast eenmaal klaar is en op zijn plek staat, is het resultaat natuurlijk verbluffend. Je hebt je eigen bloed, zweet en tranen gebruikt om die kast te maken
Zo gaat dat ook met je bedrijf. Je ziet pas de resultaten als je gaat meten wat je aan het doen bent. Heel veel bedrijven doen dit niet en dat kan best frustrerend zijn. Je kan misschien denken dat je weinig verkopen hebt gehad of weinig nieuwe volgers krijgt. Maar is dat wel zo? Heb je die cijfers weleens op papier gezet? En bijgehouden hoe je groei was.
Ik zeg niet dat je dit elke maand moet doen, maar 1x in het half jaar kun je al heel wat uit je statistieken halen. En zelfs zo gemotiveerd raken dat je nog harder je best gaat doen om nog betere cijfers te krijgen dan het half jaar ervoor.
Wat zou jij dat bijhouden?
Je kan natuurlijk van allerlei statistieken bijhouden, maar heb je dat ook echt nodig voor een half jaar overzicht.
Ik neem je een beetje mee in mijn wereld en welke belangrijkste statistieken ik bijhoud voor mijn klanten. Om het half jaar of jaar stuur ik een overzicht, zodat ze hun groei online kunnen zien.
Social media statistieken
Met toestemming van één van mijn klanten geef ik je een overzicht.
Je ziet in het overzicht dat ik alleen de belangrijkste social media kanalen pak. Mocht je andere kanalen ook gebruiken, zoals Instagram of Pinterest, zet die er dan bij.
Misschien is het je opgevallen dat ik ook de nieuwsbrieflijst en de gratis weggevers erbij zet. Het is namelijk heel goed om te weten of je nieuwsbrief groeit door je gratis weggever of niet. En als dat zo is, doen je gratis weggevers het goed? Zit er genoeg groei in of moet je een gratis weggever wegdoen? Misschien loopt een gratis weggever zo goed dat je er misschien een product van kan maken.
Allemaal goede vragen die je jezelf kunt stellen aan de hand van dit overzicht.
Website statistieken
Dit is niet het enige wat ik aan mijn klanten geef. Het is natuurlijk ook heel erg belangrijk om te zien of je website wel goed bezocht wordt. Hier ga ik niet in op of een blog goed bekeken is. Dat zijn statistieken die je wekelijks moet bijhouden. Dat is een blog voor later ?.
Hier een overzicht over de website statistieken.
Na het zien van deze cijfers kun je denken van waarom zoveel verschil in bepaalde dingen? We kwamen zodoende er ook achter dat er iets mis was met de koppeling van Google Analytics en de website. Het is dus niet alleen handig voor om te zien hoe je bezoekersaantallen zijn, maar ook of het wel goed loopt.
Ook konden we zien dat er in bepaalde maanden extra op de site werd gekeken door evenementen of bijeenkomsten die plaatsvonden.
Als je de cijfers hebt kun je jezelf de volgende vragen stellen:
- Worden de terugkerende bezoekers aantallen steeds groter?
- Gaat mijn bounce percentage omhoog/naar beneden en hoe komt dat? Is er iets in die maand extra gepromoot?
- Gaat het bezoekduur omhoog of juist naar beneden?
- Is het bounce percentage hoog? Waarom en wat kunnen we daaraan doen?
Dit zijn vragen die je kunt beantwoorden en daarna kunt onderzoeken. Je kunt een plan maken hoe je deze vragen kunt verbeteren ten opzichte van het jaar daarvoor. Natuurlijk zijn er meer vragen die je jezelf kunt stellen, maar dit zijn enkele voorbeelden.
Voor deze klant lijkt het bezoekersaantal en bouncepercentage heel erg laag, maar deze klant heeft zo’n specifieke doelgroep dat dit heel normaal is. Maar zit er nu verschil in de eerste 5 maanden van 2018?
Nu gaan we de vragen beantwoorden.
- Worden de terugkerende bezoekers aantallen steeds groter?
In dit geval kun je zeggen dat het achteruit is gegaan. Maar om te weten waarom moeten we verder kijken.
- Gaat mijn bounce percentage omhoog/naar beneden en hoe komt dat?
Is er iets in die maand extra gepromoot?
Het bounce percentage is moeilijk te meten. De ene keer gaat het omhoog en dan drastisch naar beneden. Ik weet dat er in mei een blog uit is gegaan en je ziet ook meteen dat het bounce percentage omhoog schiet. Hmm, dit is een lastige.
- Gaat het bezoekduur omhoog of juist naar beneden?
Het bezoekuur gaat omlaag en dat is verontrustend.
- Is het bounce percentage hoog? Waarom en wat kunnen we daaraan doen?
Het bounce percentage gaat omhoog.
Je kan dus zien dat er gekeken moet worden waarom de cijfers naar beneden gaan. Ik kan je vertellen dat we aanpassingen hebben gedaan aan de website zodat die beter leesbaar is. Ook het gebruik van tags is verbeterd zodat de pagina beter gevonden kan worden.
Ik ben benieuwd wat de cijfers zullen zijn voor het aankomende half jaar.
Dit zijn interessante en noodzakelijke cijfers om bij te houden. Als dit je absoluut niet lukt om zelf te doen is het verstandig om iemand daarvoor in te huren. Het is namelijk als bedrijf zijnde belangrijk hoe je het doet. Als je niet weet wat je cijfers zijn, kun je jezelf ook niet verbeteren en je aanbod niet verbeteren tegenover je doelgroep.
Mocht je meer willen weten neem gerust contact met mij op ?.